Strona główna » Forum » Fitness » Sport

Forum Fitness: Sport

Temat: Snooker
AutorPost
cassie

Ilość postów: 12

Wysłany: 10.01.2010, 17:29 Snooker

Czy jest ktoś, kto interesuje się tym sportem i mógłby mi powiedzieć o co w nim chodzi, jakie są zasady??? Ostatnio widziałam na Eurosporcie takie zawody i trochę mnie to zainteresowało, ale cieżko mi się połapać o co tak naprawdę w tym chodzi.

Amelka

Ilość postów: 10

Wysłany: 10.01.2010, 20:51

Snooker to angielska gra, choć jej początki są w sumie mało angielskie, gdyż wszystko zaczęło siew XIX wieku w Indiach :), i jest to odmiana bilarda, gdzie mamy 15 bil czerwonych, i 6 bil kolorowych, a zasady są takie, że bile, każda z nich jest punktowana i wbijamy najpierw czerwona i następnie koniecznie kolor. Za wbicie czerwonej mamy jeden punkt, natomiast bile kolorowe są punktowane następująco:
- czarna za 7
- różowa za 6
- niebieska za 5
- brązowa za 4
- zielona za 3
- żółta za 2 punkty.

Wygrywa zawodnik, który uzyska najw. ptk. To takie uproszczone zasady. Gra niezwykle widowiskowa i bywa nieraz bardzo emocjonująca.

misia29

Ilość postów: 11

Wysłany: 10.01.2010, 22:13

Teraz są rozgrywane zawody w Anglii, tzw. turniej Masters, chyba na Eurosporcie będą pokazywać to można zobaczyć na żywo jak to wygląda i o co w tym chodzi. Zasady gry nie są tak bardzo skomplikowane, natomiast sama gra jest kosmicznie trudna, sama niedawno miałam przyjemność zagrać i wiem co mówię, ale gra jest suuuuuper :D:D:D

judytka

Wysłany: 10.01.2010, 22:23

To prawda, sport jest bardzo interesujący, choć niezwykle trudny. Zawsze gdy mam trochę czasu i możliwość by pooglądać to jestem pełna szacunku dla tych graczy, bo kiedyś sama mogłam się przekonać jaka to trudna gra i jak wielkich umiejętności i doświadczenia wymaga.
Pozdrowienia dla wszystkich grających w snookera i zapraszam do oglądania :)

carla

Wysłany: 10.01.2010, 23:44

Snooker – gra bilardowa, rozgrywana na stole do bilardu angielskiego (wymiary ok. 3,6 m x 1,8 m), z sześcioma kieszeniami (cztery w rogach oraz dwie znajdujące się w połowie dłuższych band stołu). W grze uczestniczą dwie strony (dwoje zawodników, dwie drużyny). A co do historii to ma ona się tak:
Snooker powstał w 1875 roku na subkontynencie indyjskim. Nazwa została wymyślona przez angielskiego pułkownika sir Neville'a Chamberlaina Po raz pierwszy partię snookera rozegrano w kantynie oficerskiej w Jubbulpore w Indiach. Na Wyspy Brytyjskie gra została przewieziona przez innego angielskiego oficera Johna Robertsa. Początkowo grano jedynie bilami czerwonymi, później wprowadzono kolorowe. Pierwsze bile robiono z kości słoniowej, ale z czasem zaprzestano tej praktyki, ze względu na zakaz handlu kością słoniową.

Obecnie snooker jest grą dżentelmenów. W turniejach obowiązuje nienaganny ubiór, którego nieodzownym elementem jest muszka, a także odpowiednie maniery. POLECAM

megi

Ilość postów: 11

Wysłany: 11.01.2010, 16:19

A mnie takie coś to w ogóle nie pociąga w żaden sposób. Może dlatego, ze to sport dżentelmenów i chyba głownie dlatego

celia

Ilość postów: 50

Wysłany: 12.01.2010, 17:30

zgadzam się z Tobą megi
no i pewnie dlatego, że grają w to przeważnie anglicy, bo jak to wymyślili to teraz w to grają. Jest wiele ciekawszych dyscyplin sportowych niż lecenie w kulki.

Lidka63;*

Ilość postów: 51

Wysłany: 18.03.2010, 15:37

Ja snooker lubię oglądać, zawsze jestem po wrażeniem perfekcji uderzeń i stoickiego spokoju graczy - dla mnie to coś niepojętego.

słit

Ilość postów: 200

Wysłany: 26.03.2010, 14:12

A ja nigdy chyba nie zrozumiem zasad tej gry. Dla mnie to zawsze będzie po prostu bilard i tyle.

patia

Ilość postów: 400

Wysłany: 30.03.2010, 01:02

Na stole znajdują się 22 bile: biała, żółta, zielona, brązowa, niebieska, różowa, czarna oraz 15 bil czerwonych. Bila biała nazywana jest bilą rozgrywającą. Bile żółta, zielona, brązowa, niebieska, różowa i czarna nazywane są bilami kolorowymi. Zadaniem gracza jest uderzanie kijem bili białej w taki sposób, aby pozostałe bile w odpowiednim porządku wpadły do kieszeni. Można uderzać kijem jedynie w białą bilę. Gracz, który uzyska więcej punktów, gdy na stole nie zostaną już żadne bile, wygrywa.

Barbarra

Ilość postów: 203

Wysłany: 19.04.2010, 16:59

Dla mnie to jest niesamowicie nudne...

Odpowiedz

wróć do listy tematów »
wróć na stronę Forum »

Ostatnio dołączyli

Sonda

Jakie metody stosujesz, by zrzucić zbędne kilogramy?